Fira Nàutica i de la Sípia i Port d’Alcúdia 7-9 april

Snart är det helg igen och då kan man bege sig till Port d’Alcúdia
Mallorcanytt försöker alltid att hitta spännande evenemang som äger rum på ön; vi kan inte skriva om allt men vi gör vad vi kan för att fram information om de mest intressanta. Och nu är det dags för den tolfte upplagan av la Fira Nàutica i de la Sípia.

Det här är en trevlig och välbesökt marknad med fiske och sjöfart i centrum; dessutom lagar restaurangerna i Port d’Alcúdia bläckfisk (sípia) och det anordnas olika aktiviteter för alla barn som hittar dit. Trevligt för hela familjen alltså och Port d’Alcúdia ligger vackert till vid havet.

Mer information

Här hittar ni helgens program:

Fira Nàutica i de la Sípia i Port d’Alcúdia 7-9 april

Vägbeskrivning – Port d’Alcúdia

Illes Balears, Spanien

Fira d’Oví i Caprí i Calvià 8-9 april


Ännu en strålande dag på Mallorca
Den här onsdagen bjöd på sol och behaglig värme. Förhoppningsvis håller det fina vädret i sig över helgen, för det är mycket roligt på gång runt om på ön. Ett spännande utflyktsförslag är Calvià och deras årliga vårmarknad.

Har man aldrig varit i Calvià så är bara själva staden värd ett besök. Och nu i helgen kommer där att vara fullt med folk, får och getter. De vackraste och bästa djuren ska koras och många av öns bästa fåraherdar visar upp sina färdigheter med hund och boskap. Dessutom finns där en trevlig marknad, god mat och trevlig underhållning.

Mer information

Här hittar ni helgens program:

Fira d’oví i Caprí i Calvià 8-9 april

Vägbeskrivning – Calvià

Illes Balears, Spanien

Fira d’Andratx – nu i helgen (1-2 april)

Nu i helgen är det dags för Fira d’Andratx
Andratx är en vacker liten stad som ligger precis ovanför den trevliga hamnen; med fin bebyggelse och trevliga gator och torg. Nu i helgen är det dags för deras stadsfest som brukar vara välbesökt; med fokus på god mat (tapas) och mer gastronomiska inslag. Trevligt värre alltså och bara en halvtimme med bil från Palma.

Mer information

Här hittar ni helgens program:

Fira d’Andratx – 1-2 april 2017

Vägbeskrivning – Andratx

Fira d’Andratx – 1-2 april

Ändrade villkor för båtplatser ställer till problem för fiskare i Sóller

Ändrade villkor för båtplatser ställer till problem för fiskare i Sóller
Ports de les Illes Balears meddelade igår att de ändrat villkoren för hamnens båtplatser. Över hundra båtägare med båtplatser i Port de Sóller fick meddelande om att de måste ställa sig i kö för att få hyra platserna. Båtplatserna ska fördelas i turordning enligt den kö som baseras på medlemmarnas väntetid. Många i kön bor inte i Sóller och det finns lokalbor som stått i kön i mer än 10 år utan att ha fått någon plats.

Konsekvensen av förändringen leder nu till att ett 40-tal båtägare med båtplatser i farleden som inte varit med i kölistorna eller betalat avgift, nu tvingas ta bort sina båtar. Deras båtplatser kommer fördelas som nya båtplatser till de som köar.

Regleringen av båtplatserna i Port de Sóller (och andra hamnar) var ett åtagande som regeringen skulle lösa med användarorganisationerna i början på valperioden. Xavier Ramis, generaldirektör för hamnar sade igår att “lagen säger att 75% av båtplatserna i hamnarna ska var bas och bara 25% transit, medan det i vissa hamnar i Balearerna är motsatt. Bas platsen betalar en tredjedel av vad en transit betalar. Administrationen förlorar mycket inkomster på förändringen men mitt mål är att hitta en lösning som tillfredsställer alla parter i denna konflikt om platser.”

Association de Empresas Nauticas en Port de Sóllers ordförande Generoso Cortes, skickade idag in en ansökan till Ports de Balears om tillstånd för en ny flytande pontonbrygga, som en tillfällig nödlösning åt sommarens transitbåtar och till de som förlorat sina båtplatser. De föreslår att de själva sköter tjänsten då de fruktar att de platser som ska förvaltas av den regionala administrationen är för få för att kunna möta efterfrågan i sommar.

Den stora majoriteten av de som drabbats är Sóllerbor som använder båtarna för fiske. Ordföranden för Associación de Empresas Náuticas de Sóller Generoso Cortés understryker att det skapat en mycket stor oro bland småbåtsägarna som inte förstår förändringarna, som innebär att de måste överge sina båtplatser de haft under flera års tid och ge dem till andra.

Föreningen Usuarios Náuticos del Port de Sóllers ansvarige, Josep Jordan säger: Processen som utförs av Ports de Balears är motsägelsefull, då vissa gynnats men andra inte. Jordan säger att de bett om en förändring i flera år eftersom det var orättvist att personer på kölistan väntat i över tio år och fortfarande inte får en plats. Det har tagit alldeles för lång tid att täcka basbehovet av båtplatser. Nu när lagen efterlevs vinner vissa och andra förlorar.

Palma de Mallorca – 14 mars 2017

Av Marie Tilly

Mallorcas landsbygd har drabbats av byggfeber

Byggboom på Mallorca
Under förra året byggdes eller utökades 400 fler bostäder på Mallorcas landsbygd än tidigare år, från 600 under 2015 till över 1000 under 2016. Byggboomen grundar sig i säsongsuthyrningen av fastigheter på landet, säger Consell de Mallorca som sammanställer data på området. Antalet ansökningar om uthyrningstillstånd, beviljade tillstånd från Consell, godkända byggnader och bostäder – ett krav vid uthyrning – sköt i höjden förra året då antalet ökade med mer än 40%.

De som hyr ut semesterboenden måste tänka på att de grundläggande kraven måste vara uppfyllda. Bland annat ska fastighetens konstruktion vara godkänd och en teknisk information gjord av arkitekt ska intyga fastighetens lämplighet som boende. Tillstånd är obligatoriskt.

De vanligaste konstruktionerna som utfördes de senaste året var tillbyggnader med fler rum, uthus, verandor, terrasser och särskilt pooler. Byggandet av pooler på lantegendomar har ökat oerhört de senaste åren. Det visar att hus med en pool är eftertraktade och med det ökar intäkter från uthyrningen. Därför installerar de flesta ägarna pooler.

Byten av tak, förbättrad isolering gör fastigheterna mer energieffektiva. Även installation av el, värme och telefoni har skjutit i höjden. Det visar att det finns ett mycket stort antal husägare som är villiga att investera och ansluta sig till denna nya grupp av uthyrare.

Även om semesterboenden är den främsta drivkraften för byggboomen så finns en annan faktor som bör beaktas. De nya lagar som miljögrupper drivit igenom och som hindrar ägare i specifika områden att bygga ut och registrera sina fastigheter till uthyrning. Husägare som ännu inte har uthyrningsrätt, skyndar att skaffa dem innan de nya lagarna träder i kraft.

80% av de överträdelser som upptäcktes under de senaste två åren var arbeten utförda i uthyrningssyfte. Pool utan tillstånd är bästa exemplet. Förändringar av tak upptäckts men när taket på en stenbyggnad ändras är det ett stort arbete och ett projekt som alltid kräver tillstånd av Consell de Mallorca. De har kompetensen som krävs för dessa byggnader.

Consell har det senaste året rivit ca 50 illegala byggen. De flesta utfördes av samma ägare och som konsekvens ökade bötesbeloppet. Om ägaren inte legaliserar bygget återstår rivning. Consell hittades mer än 1000 olagliga byggnader 2015 som ännu inte lett till påföljd.

Igår lades Balearernas regerings förslag fram av minister Marc Pons och generaldirektören för planering, Luis Corral. Förslaget gör bötfällning av offentliganställda och ansvariga i kommunen möjlig, då de tillåter illegala arbeten att fortsätta trots deras kännedom.

Palma de Mallorca – 13 mars 2017

Av Marie Tilly

Consell återställer vandringsleden Artà-Lluc Route Gr 222

Lättare och bättre för vandrare på Mallorca
Mallorca har ett tätt nätverk av små stenbelagda vägar som förbinder olika byar genom kuperad terräng, skogar och dalar. En del byggdes redan under det arabiska styret (902-1229) och många av dem användes av smugglare. Andra förbinder byar eller leder till svårtillgängliga försvarstorn längs kusten. Mellan Valldemossa och Deià byggde ärkehertig Lluis Salvador natursköna vandringsleder där han promenerade med sina gäster.

Miljödepartementet på Mallorca har påbörjat upprustningsarbetet av vandringsleden GR-222, mer känd som vägen mellan Artà och Lluc. De fokuserar nu på den ca 7 km långa sträckan mellan städerna Inca och Caimari. Stenläggare renoverar stenmurar som är i dåligt skick och bygger upp de som rivits. Det görs en förändring i en kurva som kommer koppla samman leden med den gamla vägen.

För bättre säkerhet för de som vandrar har informationsaffischer och skyltar beställts. Planen är att arbetet ska vara klart före sommaren då avsnittet Inca–Caimari öppnar. En viktig del med vägen Artà-Lluc är att den kommer ansluta Raiguer med Sierra de Tramuntana och man kommer kunna resa med kollektivtrafik (tåg).

De öppna delarna går längs allmänna vägar eller gårdar, men 10% av vägarna går genom privat egendom. Tillträde för allmänheten kan bara ges på allmänna marker och vägar och det största problemet är att ägarna stänger av dem. Det finns dock speciella lagar om kulturhistoriskt skydd för vägarnas bevarande.

92% av Serra de Tramuntana är privatägd. Det finns många skäl till att vägar stängs och det är i majoritet ägarna som beslutat sig för att stänga av dem. För mycket trafik på bergsvägar och ökad vandalism är vanliga anledningar. Det görs också upp eld, folk lämnar grindar öppna, för oväsen eller nedskräpning är skäl till de stängda vägarna.

Vägen Artà – Lluc GR 222 som länkas samman med bergen i Llevant Natural Park och den centrala delen av Serra de Tramuntana, har förklarats som ett världsarv.

Länk till mer information på engelska finns här:

Ruta Artà-Lluc, GR222

Palma de Mallorca – 11 mars 2017

Av Marie Tilly

Håll hastigheten och respektera trafikreglerna i Palma

Tuffare tag mot trafiksyndare i Palma
Palmas kommunfullmäktige har inlett jakten på fortkörare och förare som inte respekterar rödljusen och ignorerar fotgängare vid övergångsställena. De tar nu till automatisk och modern radarteknik, rörelsesensorer och videovigilans för att få kontroll över dem. Med insatserna hoppas kommunfullmäktige öka säkerheten för fotgängarna.

Åtgärden skrevs in i de nya underhållskontrakten som ingår i den kommande upphandlingen för trafikljussektorn som sker i juni eller juli. Kommunstyrelsen godkände på onsdagen det nya tillägget om automatiskt övervakningssystem på specifikationerna. Joan Ferrer sade att de först kommer köpas och installeras på gator som är kända för fortkörning som tex gatan Manacor.

Ledamoten för kommunfullmäktige för rörlighet Joan Ferrer, sade under onsdagen att de kommer installera automatisk radarövervakning vid röd ljusen, hastighetskänsliga sensorer vid Palmas alla huvudgator och kameror med rörelsesensorer med automatisk aktivering om föraren inte respekterar fotgängarnas företräde vid övergångsställen. Böterna för dessa brott blir 200 euro.

Den nya radarövervakningen blir flyttbar så de kan förflyttas mellan olika gator vid behov. Så det gäller att se upp och tänka på hastigheten när man kör bil i Palma, som redan idag har mer än 5 000 trafiksignaler, 92 trafikkontrollkameror och 13 kameror utplacerade.

Palma de Mallorca – 10 mars 2017

Av Marie Tilly

Goda nyheter för Mallorcas apelsinodlare

De godaste apelsinerna växer på Mallorca
Sóller har en stark tradition av apelsinodling. Sóller dalens unika mikroklimat med bevattning från naturliga åar och vattendrag som rinner genom dalen, återfinns inte någon annanstans på ön. Citrusträden växer längs de väldränerade sluttningarna och terrasser med en ständigt skinande medelhavs sol. Detta gör Soller till citrusens paradis.

Odlingarna här går tillbaka mer än sju århundraden. Odlarna i Sóller och Fornalutx är nu i full färd med att föryngra, plantera och byta ut träd i sina apelsinlundar. I tisdags fick de en god nyhet som innebär att de äntligen kan göra sina odlingar mer lönsamma genom plantering av sina egna, lokala sorter.

Det pågår en process för att få en godkänd ursprungsbeteckning eller skyddad geografisk beteckning av Sóllers apelsiner. Denna har nu påskyndats med över femton år, tack vare att en reservodling med apelsiner av sorten Canoneta hittats i Valencia. Växtexemplaren där har sitt ursprung från apelsinerna i Sóller dalen.

Cooperativa de Sóller meddelade i tisdags att en genbank i Valencia som tillhör Valencia Institute of Agricultural Research, i sin samling bevarat levande exemplar av sorten Canoneta från Sóller i sin odling. De kan förse plantskolorna på Mallorca med friska certifierade rotstockar av sorten Canoneta för inympning och innebär ett stort steg framåt i processen för erhållandet av skydd för sorten.

Namnet Canoneta tros komma från Can Canonet i Sóller. Canoneta är en unik apelsin på grund av sin höga sockerhalt. Den har ett tunt skal och används för att göra juicer. Innehållet är 55% juice med en utmärkande söt, intensiv smak. Canoneta är den mest lokalt uppskattade apelsinsorten på Mallorca.

UIB, Balearernas universitet har tecknat samarbetsavtal med Cooperativ Agrícola de Sóller för att undersöka möjligheten att använda överskottet från odlingar och restprodukter i framställning av kostfiber och tillskott. Detta projekt skapades ur behovet av att en hitta lösning för deponering av Canoneta odlingarnas avfall, som är en prima råvara.

Palma de Mallorca – 8 mars 2017

Av Marie Tilly

Säsong för obehagliga processionslarver

Dags att vara vaksam. Se upp när du är ute och går!
Den giftiga Processionslarven ses nu överallt på Mallorca. Inte bara i skogen och uppe i bergen utan även intill villaområden. Överallt där det växer tallar bör man vara på sin vakt. Var vaksamma och titta upp om ni ser något som liknar bomullstussar i träden, det är deras bon. Låt inte barn leka, undvik att gå nära eller rasta hunden kring dessa träd. Rör dem inte!

Det behövs bara några dagars värme för larverna att kläckas. I varje träd kan mellan 100 och 300 larver klättra ner och vidare på marken. Den håriga larven är 4 till 6 cm långa men kan vara svårupptäckta när de kryper omkring ensamma. Så fort de är i grupp och börjar vandra är de mycket lättare att upptäcka, då de bildar långa tåg när de vandrar efter varandra. Om de av någon anledning tappar kontakten med varandra när de bildat tåget, backar de främre larverna bakåt precis som ett backande tåg tills de hittar varandra igen, därav namnet på rackarna.

Larverna kan vara aktiva fram till maj beroende på vädret. När de hittat sin nya plats, gräver de ner sig i jorden och utvecklas till malar. Senare under sommaren flyger de och hittar en partner, letar upp ett lämpligt träd där de bildar bon och lägger sina ägg och så börjar det om igen. Bona är känsliga för kyla och på hösten bekämpas bona genom att man trasar sönder den skyddande vita väven. Deras naturliga fiender är: Myror, cikador, hasselmus, getingar, fladdermus och talgoxe.

Varje larv har ca 500 000 speciella små hårstrån på kroppen som fungerar som små förgiftade pilar. Hårstrånas storlek och att de lätt lossar från larven innebär en stor risk att brännas vid direktkontakt. Håren kan också spridas via luften om de råkar blåsa mot oss. Direktkontakt med människor eller husdjur ger stora lokala hudreaktioner men kan även ge svullna ögon, allvarliga andningsproblem eller kvävning.

Om man kommer i kontakt med larverna måste man genast tvätta området kraftigt med mycket tvål och varmt vatten. Varmvatten hjälper till att neutralisera giftet och det är viktigt att man får bort håren där det starka giftet finns. Om besvären förvärras eller om det är barn som drabbats, uppsök läkare direkt.

När hundar och katter drabbas slickar de ofta på området som gör ont och håren sprids till munnen. Djurets tunga kan svälla upp till tre gånger sin normala storlek, kvävningsrisk finns och chock kan leda till döden. Misstänker ni att djuret kommit i direktkontakt med en larv, skölj av med varmt vatten och tvål. Är det djurets mun, skölj munnen med vatten och kontakta alltid veterinär. Tänk på att skydda dig själv när du hanterar djuret. Skydda dina händer och ansiktet, giftet sprider sig lätt om du tex råkar klia dig i pannan. De djur som överlever den första krisen får inflammationer på tungan och i svalg. Det uppstår kallbrand som följd då vävnaden dör och hunden kan förlora delar av tungan. Djur som inte får vård riskerar dö.

Palma de Mallorca – 8 mars 2017

Av Marie Tilly